22 september 2014

Webdesign voor dummies: responsive of adaptive?

webdesign

In onze hedendaagse samenleving is online communicatie belangrijker dan ooit als u met uw bedrijf een rol van betekenis wil spelen op de markt. Daarom kan het helpen als u een en ander afweet van website ontwerp. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen responsive en adaptive webdesign?

Vroeger was het eenvoudig. Eén vaste website bood genoeg mogelijkheden om alle internetgebruikers van dienst te zijn. Maar met de explosie aan nieuwe mobiele apparaten (smartphones en tablets) en de nieuwe noden van de gebruikers die dat met zich meebrengt, moet een webstek veel meer kunnen dan zomaar wat informatie bieden. Modern webdesign is bijvoorbeeld fluid, wat wil zeggen dat het zich aanpast aan de verschillende schermformaten van de mobiele toestellen. Zo hoeft u maar één site te laten bouwen die geschikt is voor elk apparaat.

Responsive design

Binnen fluid webdesign kunt u nog kiezen tussen adaptive en responsive webdesign. Bij responsive ontwerp schaalt de webpagina in een vloeiende beweging naar het schermformaat. Dat is bijvoorbeeld goed zichtbaar als de gebruiker het venster verkleint op pc of laptop.

Maar uiteraard moet de tekst altijd goed leesbaar blijven. Bij een toestel met een klein scherm kan dat een probleem worden. Daarom werken responsive ontwerpers met zogeheten ‘breekpunten’ in hun webdesign. Ligt de schermgrootte onder of boven zo’n breekpunt, dan vindt er een verandering plaats in de schikking van de pagina. Een normaal desktopmenu maakt bijvoorbeeld automatisch plaats voor een (mobiel) ‘hamburgermenu’.

Adaptive design

Adaptive webontwerp werkt met dezelfde breekpunten, maar past zich enkel in sprongen aan. Responsive webpagina’s schalen ook tussen de breekpunten. Adaptive ontwerpen gebruiken enkel de breekpunten en blijven tussen de breekpunten dus gelijk.

Anderzijds biedt adaptive webdesign beduidend meer mogelijkheden dan responsive ontwerp. Zoals de naam al zegt, is adaptive webdesign beter aangepast aan de verschillende noden van de mobiele websitebezoeker. Adaptive webdesign houdt namelijk rekening met het apparaat (dus niet alleen het schermformaat) en gebruikt nuttige contextuele gegevens van het toestel, zoals tijdstip waarop de gebruiker uw site bezoekt, zijn locatie, de bandbreedte van de internetverbinding… Adaptive webdesign gaat dus een stapje verder dan responsive design.

Zo gaat adaptive webdesign, alvorens de site te laden, eerst na op welk toestel dat moet gebeuren. Vervolgens toont het de beste versie voor het apparaat.

Adaptive webdesign kijkt bijvoorbeeld op welke bandbreedte het gebruikte apparaat zit. Zo is het dus mogelijk om grote bestanden op uw website op smartphones in een lagere resolutie te tonen. Op die manier kunnen ook gebruikers met een tragere internetverbinding (3G) uw website nog optimaal gebruiken.

Veel meer nog dan responsive ontwerp, is adaptive webdesign erop gericht de bezoeker van de website een ideale gebruikservaring te bieden.

Geplaatst in:


Getagged met:

Plaats een reactie